2019’daki küresel büyüme, 2008-09 mali krizinden bu yana en yavaş olanıydı. Dünya GSYH’si yaklaşık %2,2 arttı. EIU’nun son tahminlerine göre bu yıl biraz daha iyi olacak. EIU, 2020’de küresel ekonominin%2,4 büyüyeceğini tahmin ediyor.
Zengin ekonomilerin 2019’dakiyle aynı cansız hızda büyümeleri bekleniyor. Euro bölgesinde neredeyse tamamen aynı bir yıl bekleniyor. Geçen yıl %1,2’ye karşı %1,3 gibi bir büyüme beklentisi var.
Diğer yandan ticaret gerilimleri ticareti ve yatırımı baskılamaya devam ettikçe, Amerika’da %2,3’ten %1,7’ye oldukça keskin bir yavaşlama görüyor. İmalattaki küresel yavaşlamanın devam etmesi, dünya genelinde büyümeyi de aşağı çekecektir. Anlaşmasız bir Brexit, İngiltere ve ticaret ortakları için işleri daha da kötüleştirebilir.
Bu arada, gelişmekte olan ülkeler 2020’de biraz daha hızlı bir büyüme görecek gibi görünüyor. (En büyük Çin’de olmasına rağmen, oran %6,1’den %5,9’a biraz düşecek). Vietnam’ın GSYH’sinin %6,7, Hindistan’ın GSYİH’sının %6,1 oranında büyümesi bekleniyor. 2020’de açık deniz petrol rezervlerinden gelir elde etmeye başlayacak olan Guyana’nın çarpıcı bir büyüme (%35 civarında) seyretmesi bekleniyor. Ancak AEB, gelişmekte olan pazar büyümesindeki iyileşmenin büyük kısmının daha güçlü açılımların değil, daha sığ durgunlukların sonucu olacağını söylüyor. Örneğin, Arjantin ekonomisinin 2019’da %3,3 daralarak %2,5 küçüleceği tahmin ediliyor. Venezuela’nın geçen yıl %36,2 küçülmesinden sonra %20,5 oranında düşüş göstermesi bekleniyor.
Gerçekten de Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) en son Dünya Ekonomik Görünümü ‘ne göre, Hükümetler, mantıklı politikalar izleyerek ve aptalca politikaları terk ederek “üretimi artırmak” için geniş bir alana sahiptirler. Büyümeye yönelik en büyük tehdit, Çin-Amerikan ticaret savaşı olmaya devam ediyor (IMF hesaplarının 2020’de küresel GSYİH’yi %0,8 oranında azaltabileceği). Aralık ayında Başkan Donald Trump, Çin ile “birinci aşama” anlaşmasını açıkladı. Ancak, anlaşma bu ay planlandığı gibi imzalansa bile, bazı uyarılar yapılmaktadır. Gerginlikler devam edecek gibi görünüyor. Malum D. Trump tutarlılığıyla ünlü bir politikacı da değil. Benzer bir anlaşma geçen mayıs ayında dağıldıktan sonra tweet attı: “Tarifeler ülkemizi daha güçlü değil, çok daha güçlü yapacak. Arkanıza yaslanın ve izleyin!” Böyle veya bu minvalde bir tweet tüm ekonomilerini alt üst edebilir.