Günümüzde tarihi olaylara akla mantığa gelmeyecek, yorumlar ve eklemeler yapmak moda oldu. Bu bir tek bizim ülkemizde değil, aslında her ülke kendi hikayesini yazıyor.
II. Dünya savaşını bir de Ruslardan dinleyin mesela. Stalin gibi bir diktatör bile nasıl sevimli birisi oluverir. Moskova da Leningradskoe Shose üzerinde anıtı bile vardır ama birçok Rus Hitler’in Moskova kapılarına kadar geldiğini bilmez. Mesela Fransızlara göre onlar olmasa II. Dünya savaşı “asla” kazanılamazdı. Sanki sadece 2 günde tüm ordusu yok olan onlar değilmiş gibi. Mesela İngiltere’de “Market Garden” operasyonu hiç konu edilmez. Amerika’da ise “Ardenler” faciası. Japonlara göre “731.Birim” diye bir şey yoktur.
Yani HISTORY aslında HIS STORY’dir.
Maalesef ülkemizde de şanlı tarihimizi tahrif etmek bir salgın haline geldi. Övünülecek binlerce konumuz olmasına rağmen abuk şeyler türetildi. Başta sosyal medya olmak üzere ve hatta bazı ciddi (!) haber sitelerinde bile bu tahrifat konu oldu. Bugün bu iddialardan içinde “İngiltere” geçtiği için nazarı dikkatimi daha çok çeken bir tanesini irdeleyeceğim.
Efendim iddia odur ki, Osmanlı Padişahı II. Abdülhamid Portsmouth Futbol Kulübü’nü (Portsmouth FC) kulübünü kurmuştur. Bu iddianın ana argümanı kulübün amblemindeki ay-yıldızdır. Ayrıca 1840 yılında İrlanda’da baş gösteren kıtlıkta dönemin Osmanlı sultanı Abdülmecid İrlanda’ya üç gemi dolusu patates gönderir. Gemilerin Dublin limanına yanaşmasına engel olunur ama gemiler Drogheda limanına yanaşır. İrlandalılar ise bu yardımı asla unutmazlar. Sonradan tahta çıkan II. Abdülhamid’de bu iyi ilişkileri kullanır ve Drogheda şehrinin futbol takımının kuruluşuna yardım eder. Bir diğer argüman olarak sunulan kayıt ise II. Abdülhamid’in eğitim amaçlı Portsmouth limanına gönderdiği donanma gemisidir.
Madde madde ilerlemek gerekirse, öncelikle şu amblem konusunu açmak gerekiyor. Hilal ve sekiz köşeli yıldız genelde Müslüman toplumların kullandığı bir sembol olduğu için “kuvvetli” bir delil olarak sunulmaktadır. Ancak bu sembolün kaynağı 1190’lı yıllara kadar uzanmaktadır. Kral I. Richard (nam-ı diğer Aslan Yürekli Richard) 1191 yılında Bizans İmparatorluğu yönetimindeki Kıbrıs’ın fethi sırasında gördüğü hilal ve yıldızdan oluşan bayrağı beğenir. Daha sonra ise Mayıs 1194’te Portsmouth kasaba ilan edilince bu arma William de Longchamp’ın armasından kopyalanır ve kullanılmaya başlanır. Şehrin ay-yıldızlı armasının tarihteki ilk resmi teyidi ise, 1622 ve 1686 yıllarında gerçekleşen hanedan adına yapılan resmi denetim ziyaretleri (Heraldic Visitations) esnasında gerçekleşti.
Portsmouth şehri tarafından yüzyıllar boyu kullanılan amblem de şehrin Futbol Kulübü tarafından benimsenerek takım amblemi haline getirildi. Dolayısıyla, II. Abdülhamit devrinin çok öncesine dayanan bu amblemin, Portsmouth Futbol Kulübü’nün simgesi haline gelmesinde II. Abdülhamit’in doğrudan bir etkisinin bulunduğu ve kulübün II. Abdülhamit tarafından kurulduğu iddiası, sağlam kanıtların eksikliği nedeniyle inandırıcılığını yitiriyor.
Bir diğer argüman olarak kullanılan Sultan Abdülmecid’in yardımı ise daha da akla ziyan bir söylemdir. Şöyle ki, Sultanın gönderdiği yardım her ne kadar Dublin limanına girememiş olsa da yine İrlanda’dan Drogheda limanına girmiştir. Drogheda futbol takımı ise 1919 tarihinde kurulmuştur. İrlanda Premier Ligi’nde mücadele eden Drogheda United takımının ambleminde ay ve yıldız bulunmaktadır.
Hatta Türkiye’ye resmi ziyaret gerçekleştiren İrlanda Cumhurbaşkanı Mary McAleese, “1847 yılında bir milyon İrlandalının hayatını kaybettiği Büyük Açlık Dönemi’nde Osmanlı Devleti’nin içi gıda dolu 3 gemisini Drogheda limanına gönderdiğini hatırlatarak, İrlanda halkı bu eşine az rastlanır bonkörlük girişimini asla unutmadı ve bunun sonucunda sizin bayrağınızdaki semboller, bu güzel yıldız ve hilali bölgenin sembolü haline getirdiler. Hatta futbol takımının formalarının üzerinde de bu güzel Türk sembollerini görüyoruz” demişti. Ancak bir kesim kulüp tarihçisi ve taraftar ise bu iddiayı kesin dille reddetmekte ve hatta cumhurbaşkanını “uydurmakla” suçlamaktadır.
Drogheda’nın amblemi ayrı bir tartışma konusu ama Portsmouth ile hiçbir ilgisi yoktur. Portsmouth’un da İrlanda ile bir ilgisi yoktur, güney İngiltere’dedir. Hatta o kadar ki iki şehir arası arabayla feribot dahil yaklaşık 9 saatlik mesafedir. Dolayısıyla bu yardım argümanı da geçerli gibi gözükmüyor diyebiliriz.
Son olarak ise II.Abdülhamid’in gönderdiği donanma gemisi argümanını inceleyelim. Gemiler tamamıyla “eğitim” amaçlı ve Abdülmecid Han döneminde gitmiştir. Abdülhamid Han ve dönemiyle bir ilgisi yoktur. Osmanlı donanmasından Şahabı-ı Bahri ve Mir’at-ı Zafer isimli gemiler Ağustos 1850 yılında yola çıkmış ve Ekim 1850’de Portsmouth’a ulaşmış ve Wight adasına demir atmıştır. İlginç bir de “kraliçe selamlama” hikayesi de olan gemiler, Portsmouth’ta büyük ilgi görmüşlerdir. Ancak maalesef o dönemde var olan salgın hastalıklardan Osmanlı denizcileri de vefat etmişlerdir. Sultan II. Abdülhamid Han ise o şehitlerin aziz hatırasına bir “şehitlik” yaptırmıştır. Yani futbol takımı ile ilgili hiçbir olay yoktur.
Aslında Türk tarihinin böyle uydurma kahramanlıklara, başarılara ihtiyacı da yoktur. Binlerce yıllık köklü tarihinde Türkler, tarihe daima yön veren bir millet olmuşlardır.
“Tarihinden Türkleri çıkarırsanız geriye tarih diye bir şey kalmaz”
Prof. Dr. Fritz Neumark
Buraya bir de not ekleyelim: Türk milleti tarihi boyunca hep “mertçe” mücadele etmiş, tarihin hiçbir döneminde anarşi ve terörü desteklememiştir. II. Abdülhamid Han’ın İngilizlere karşı IRA’yı kurdurduğu yalanı ise tarihimize, ecdadımıza atılmış pis bir “iftira” dan başka birey değildir. Kaldı ki IRA 1916 yılında kurulmuştur.