Dünya gündeminde Coronavirus ilk sırada olsa da hayat konfor ve standardımızı ekonomi belirliyor. Bugün beklentileri, gelişmeleri ve etkileri ile İngiliz sterlinini değerlendireceğiz.
Sterlin dünyada en yaygın kullanılan para olmasa, dünyanın en saygın parası olduğu aşikardır. Hatta bazı ekonomistlere göre dolar “dünya ticaretini” sembolize ediyor ise, sterlin direk “gücü” temsil etmektedir.
3 Trilyon doları aşan GSYİH, IMF (2018) verilerine göre 42.500 dolar kişi başına GSYİH ile dev bir ekonomidir İngiltere. Hizmet sektörünün ekonomideki yerinin de ~80% olduğunu, vergi tahsilat oranının inanılmaz yüksekliği, finansal hizmetlerin dünyada en etkin ve gelişmiş şekilde verildiğini de düşünürsek tam bir gelişmiş ülke profili karşımıza çıkıyor.
Diğer yandan birçok ekonomik olumsuzlukta mevcut aslında. Brexit sonrası, ciddi bir üretim hamlesi yapması gerekiyor İngiltere’nin. Yani daha net bir ifade ile, yeniden “endüstri devrimi” gerekiyor adaya. Hemen her üründe ithalata dayalı sistemin çok tehlikeli olduğunu coronavirus ile test etmiş oldu. Corona krizi sonrasında tarım, hayvancılık ve endüstri üzerinde 10 Downing Street çokça mesai yapacaktır.
Sterlin 2020 yılına dolar bazında 1,32 değeri ile başladı. Ocak, şubat aylarında brexit ve zayıf ekonomik rakamlar ile trend aşağı yönlü hareket ediyor olsa da 1,30 – 1,28 arasında ve 1,24 direncinin üzerinde seyretti. 11 Mart’ta bu direnç noktasını kıran düşü yönlü hareket ivmelenerek, 20 Mart’ta 1,14 değerine kadar indi. Bu nokta 1975 sonrasında sterlinin gördüğü ikinci en düşük değer olarak tarihe geçti. En düşük değer ise meşhur ulusal madenci grevi ile sarsılan ekonomide, 25 Mart 1985 tarihinde görülen1,07 olarak kaydedilmiştir.
İngiltere VE Day (victory in europe – yani zafer günü) nedeniyle kısa bir çalışma haftasının tadını çıkarıyor ve geleneksel mayıs tatili İkinci Dünya Savaşı’nın 75. yıldönümü için değiştirildi.
Ekonomik olarak ise bu hafta göz önünde bulundurulması gereken kilit konulardan bazıları, bugünkü Hizmetler verileri, 7 Mayıs’taki İngiltere Merkez Bankası faiz oranı kararı ve İngiltere’nin corona virüs sebebiyle konulan kısıtlamaların son durumu hakkında Başbakan Boris Johnson tarafından yapılacak açıklamadır.
Şu anda yatay bir seyirde ve dar bir aralıkta seyreden sterlin, bilhassa Merkez Bankasının kararından sonra yukarı yönlü hareket edebilir. Aynı zamanda EUR / dolar paritesi de sterlinin yönünü oldukça önemli ölçüde etkileyecektir.
Son dönemlerdeki sterlinin yükselişinde, İngiliz ekonomisinin iyi performansından ziyade, dünya genelinde kriz ile mücadele edilirken, diğer ülkelerin (bilhassa ABD) gösterdiği daha kötü performansı etkili olmuştur. Eğer beklenen açıklama ve veriler olumlu çıkmaz ise son dönem yükseliş trendinin orta ve uzun vadede kalıcı olmasını beklemiyorum.
Tabii ki tüm dünya gibi bizim de gözlerimiz Bank of England Başkanı Andrew Bailey’in yapacağı açıklamalarda olacaktır.